We leven in een tijd waarin steeds meer mensen woorden vinden voor wie ze zijn.
Jongeren die zich identificeren als queer, bi+, pan of non-binair. En volwassenen die merken dat hun liefde, begeerte of identiteit niet past binnen de klassieke normen.
En er zijn mensen die de moed hebben om zich uit te spreken. Ook als hun omgeving daar nog niet aan gewend is.
Toch is het nog lang niet vanzelfsprekend. De wereld is ingericht op duidelijkheid: man of vrouw. Homo of hetero. Samen of alleen.
Wie buiten die lijnen leeft, moet zich vaak uitleggen. En zich verhouden tot projecties van anderen. Ze moeten ruimte maken in systemen die daar niet opgebouwd zijn.
Als begeleider werk ik met mensen die dat herkennen. Mensen die zich niet thuisvoelen in het standaardverhaal over liefde en identiteit. Niet omdat ze tegendraads zijn, wel omdat hun eigen waarheid er niet in past.
Ze noemen zich soms queer, non-binair, bi+ en fluïde. En soms vinden ze helemaal geen woord dat klopt. Alleen een gevoel van anders zijn dat dieper gaat dan voorkeur of stijl.
Deze mensen zoeken niet persé bevestiging. Wat ze wel zoeken is een veilige plek. Een plek waar ze niet hoeven uit te leggen wat ‘normaal’ is.
Waar hun vragen over liefde, verlangen en identiteit niet meteen worden vertaald naar labels. Waar de rijkdom en gelaagdheid van hun ervaring er helemaal mag zijn.
Binnen deze groep mensen vallen ook mensen die relationeel buiten de norm leven. Die zo gezegd anders ‘relateren’.
Bijvoorbeeld in de vorm van ethische non-monogamie zoals polyamorie. Ook zij botsen op systemen die zijn gebouwd op exclusiviteit: één liefde, één thuis, één route. Terwijl hun waarheid vraagt om openheid, eerlijkheid en complexiteit. Het is een diep gewortelde levenshouding.
Toch zien we dat polyamorie nog vaak wordt verward met losbandigheid of vrijblijvende seksualiteit. Seksualiteit is veel breder dan gedrag alleen.
Seksualiteit raakt aan verlangen, verbinding, intimiteit, lijfelijkheid, identiteit en zelfbegrip. Het is een levenskracht die zich in allerlei vormen uitdrukt. Niet alleen in wat we doen. Ook in wie we zijn en hoe we ons tot anderen verhouden.
Mijn praktijk is er voor mensen die niet passen in het standaardmodel. Omdat ze ruimte zoeken om zichzelf dieper te begrijpen. Zonder dat ze zich kleiner hoeven te maken. Omdat ze relationeel en existentieel werk willen doen dat vertrekt vanuit hun realiteit. Niet vanuit een normatief kader.
Of je nu worstelt met zelfbegrip, vastloopt in een relatieconstructie, je schaamt voor je verlangen of ruimte zoekt om steviger te worden in jouw waarheid: je bent van harte welkom.
Mijn praktijk is een plek waar je niet hoeft te bewijzen wie je bent. Je bent welkom zoals je bent. Wil je kennismaken? Dat kan vrijblijvend en kosteloos. Meer lezen? Klik hier voor een overzicht van mijn blogs.