Iedereen een coach!

Coaching wint aan populariteit

Je hoort steeds vaker dat mensen een coach bezoeken. Ze zijn zelf op zoek gegaan naar een coach of krijgen deze vanuit hun werkgever aangeboden. Coaching wordt steeds populairder en daarmee ook normaler. Gelukkig maar, want coaching is de meest persoonlijke manier van leren, ontwikkelen en veranderen. Waar in het verleden hulp en begeleiding werd afgedaan als een zwaktebod, zie je dat coaching steeds meer geaccepteerd wordt in onze maatschappij. Mensen durven er over te spreken, niet alleen omdat ze de behoefte hebben om dit te delen met anderen, maar ook omdat ze zo razend enthousiast zijn over de resultaten die ze met coaching hebben bereikt. Door het toenemen aan populariteit, groeit ook het aantal coaches explosief. Dit wil lang niet altijd zeggen dat het professionele coaches zijn. Waarom is een coach eigenlijk nuttig en hoe en wanneer weet je nou dat je bij de juiste coach aan tafel zit?

Waarom een coach?

Vaak twijfelen mensen lang voordat ze de weg naar de coachpraktijk vinden. Heel vaak lopen zij maanden, zo niet jaren, tegen hetzelfde knelpunt aan. Soms lukt het om zelf verandering te bereiken, maar vaker stappen ze na een tijdje weer in dezelfde valkuilen. Ze weten niet precies waar het misgaat, wel ervaren ze knagend ongemak en frustraties die steeds meer naar de voorgrond treden. Als zij al niet precies weten waar het telkens misgaat, hoe moet een coach dat dan weten? De drempel om een coach te bezoeken, ligt dan erg hoog.

Of mensen vinden dat hun knelpunt niet zo groot en belangrijk is. Ze hebben er last van, en behoorlijk ook, maar om daarvoor naar een coach te gaan? Deze mensen vinden dat zij zeuren, want ze zouden gewoon gelukkig moeten zijn. De coach ziet je al aankomen… Schaamte overheerst, wat zal de coach wel niet vinden van dit nonprobleem. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je dan maar niks doet, is je knelpunt nog steeds niet opgelost en blijf je je ongelukkig voelen met de situatie.

Ben jij zo’n twijfelaar als in bovenstaande situaties? In beide gevallen is het juist raadzaam om een coach te bezoeken. Een goede, professionele coach helpt jou om jouw vage knelpunt concreet en inzichtelijk te maken en dit verder te onderzoeken. Dit leidt tot scherpe en uitdagende doelen waarmee je aan de slag gaat, samen met de coach. Daarnaast is het goed om te beseffen dat een knelpunt kan bestaan naast een verder goed & gelukkig leven. Je zeurt niet als je om hulp vraagt als je er zelf even niet uitkomt. Ik vind het juist heel krachtig en ontwapenend wanneer mensen kunnen toegeven en accepteren dat iets hen alleen niet lukt. Dat is wat mij betreft een belangrijke pijler in persoonlijk leiderschap.

Wat is coaching?

Als je op internet zoekt naar de definitie van coaching, zul je zien dat er verschillende definities bestaan. Hieronder de definitie die ik hanteer.

“Coachen is het op effectieve, gelijkwaardige en respectvolle wijze begeleiden van het leer- en ontwikkelingsproces van een ander waarbij ik help om in jezelf te veranderen wat jou belemmert en te versterken wat jou stimuleert om je doel te bereiken”.

Als professioneel coach zorg ik ervoor dat jouw volledige potentieel tot uiting komt. Kortweg gezegd: je haalt het beste uit je wat in je zit. Je hebt vaak veel meer in je mars dan je denkt en voelt. Coaching zorgt ervoor dat je alles wat je in je hebt, volledig benut. Ik vind dat een goede coach je hierbij helpt door het stellen van veel vragen. Makkelijke vragen, lastige vragen, inspirerende en confronterende vragen. Een professionele coach geeft je geen advies, maar helpt je bij het zoeken van de oplossing in jezelf. Dit is belangrijk omdat structurele veranderingen worden bestendigd als de motivatie en oplossing uit de persoon zelf komen in plaats van voorgekauwd te zijn door iemand anders.

Professioneel coach

In Nederland is het beroep van coach (nog) niet beschermd. Dit betekent dat iedereen in ons land zich coach mag noemen. Het grote nadeel is dat je vaak niet weet of je met een professionele coach te maken hebt of met iemand die dat graag wenst te zijn.

Wat mij betreft ben je professioneel coach als je een intensieve coachopleiding hebt gevolgd (geen cursus van 3 dagen) en jezelf voortdurend blijft ontwikkelen door het volgen van vervolgopleidingen, trainingen en aansluiting bij een intervisiegroep. Daarnaast is een professioneel coach vrij van oordelen, aannames en adviezen. Een professioneel coach hoeft niet persé aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging zoals de NOBCO of LVSC. Er gaat veel tijd & geld zitten in de accreditatie en sommige beroepscoaches spenderen die tijd liever aan het kwalitatief goed begeleiden van cliënten dan aan het doen van vele uren administratie.

Hoe je weet dat de coach bij je past

Twijfel je of je een goede coach hebt gevonden, vraag dan om een gratis & vrijblijvende kennismaking. Sterker nog; ik ben van mening dat er altijd een kennismaking hoort plaats te vinden, ook als er geen twijfel is. In die kennismaking kun je voor jezelf uitzoeken of de coach de juiste persoon voor jou en jouw knelpunt is. Het is vooral belangrijk dat je je goed en veilig voelt bij de coach. Natuurlijk is het onwennig en spannend, maar als je tijdens de kennismaking totaal niet op je gemak bent, is het zeer waarschijnlijk dat er geen klik is tussen jou en de coach. Hierdoor zul je veel minder bereiken dan wanneer er wel een wederzijdse klik is en dat is zonde.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Je hebt verschillende soorten coaches. Leefstijlcoaches, loopbaancoaches, business coaches, executive coaches, budget coaches, trauma coaches en life coaches om een paar te noemen. Deze coaches bieden begeleiding op een bepaald gebied of onderwerp. Zo heeft een business coach veel kennis van ondernemerschap, een loopbaancoach veel kennis op het gebied van werk & carrière, een executive coach begeleidt directeuren en bestuurders en een budget coach helpt mensen met hun geldzaken op orde krijgen en houden.

Life coaching

In mijn praktijk bied ik life coaching aan. Dit is coaching gericht op welzijn en geluk waarbij de focus ligt op jouw persoonlijke leven. Wanneer je knelpunten ervaart in je werk/privé balans, in relaties met anderen, een keuze niet kunt maken of gewoonweg een beetje met jezelf overhoop ligt, kun je bij mij terecht. We gaan samen aan de slag zodat jij weer lekker onbezorgd verder kan. Tijdens de kennismaking wordt vanzelf duidelijk wat jouw coachvraag gaat zijn en of life coaching daarbij gaat helpen.

Life coaching werkt ook preventief tegen burn-out en depressie en is effectief bij het bestrijden van restverschijnselen zoals het verminderen van schuldgevoelens. Life coaching zoals ik deze aanbied in mijn praktijk, is niet de juiste begeleiding wanneer je op dit moment midden in een ernstige burn-out of depressie zit. In dat geval raad ik je aan om een afspraak met je huisarts te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat jij kan bereiken met coaching? Vraag dan gratis & vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Voel je welkom bij Coachpraktijk Houten!